TMVANROON.NL – Expressing himself in imagery and defining the symbolism all around us is Thijs’s daily business. In his role as Heritage Advisor for the municipality of Gooise Meren he tries to make (build) history more tangible. Working with monuments and architecture, Thijs assists in public programming and co-created events. Formerly Thijs has worked for the Architecture Centre of Amsterdam (Arcam). He has taught high school students art-history and drawing, developing skills in creating assignments and active learning. Since 2019 he advises the municipality of Zaanstad as cultural panel member.

Foto: Erik Veld

TMVANROON.NL is het digitale portfolio van Thijs van Roon.  Thijs studeerde van 2009 tot 2013 aan de Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam (BVO). Hier leerde hij werken als autonoom kunstenaar en kunstdocent. In 2013 is Thijs afgestuurd in het maken van ruimtelijk werk in verschillende technieken waaronder hout en metaal.  Thijs heeft werkervaring als docent Kunst & Cultuur op het IJburg College in Amsterdam en het Bonhoeffercollege te Castricum. Hij heeft daarnaast deelcertificaten van de Masterstudie in Museology aan de Reinwardt Academie gehaald.  Daarna werkte Thijs als zelfstandige voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) waar hij mee hielp aan het faciliteren van cursussen en werkbezoeken over Nederlands gedeeld cultureel erfgoed.

Door aan de slag te gaan als zelfstandige kon Thijs de opstart van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) in Amersfoort ondersteunen. Hier heeft hij aan het Nationaal Monumenten Portaal (2019) en de leergang voor professionals gewerkt. In 2020 viel het besluit om te stoppen in het middelbaar onderwijs en volledig te focussen op de gebouwde omgeving. Bij Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) maakte hij tentoonstellingen en programma’s over ontwerp in de openbare ruimte. De ervaring op beleidsmatig- en didactisch vlak helpen hem daarbij.

Voor een combinatie van cultuurbeleid en contact houden met het werkveld is Thijs in 2022 gestart als beleidsadviseur Erfgoed bij de gemeente Gooise Meren. Hier is een uitdagende combinatie van sociale interactie en stevig denkwerk om het erfgoed in de regio te behouden en versterken. 

Thijs werkt graag met museale instellingen, internationaal erfgoed en architectuur.

Flowchart van tabs naar expertise, info@tmvanroon.nl